یکی از جذابیتهای همیشگی هند، طبیعت منحصر به فرد و گونههای جانوری کمیاب آن است که هرساله هزاران گردشگر را به سوی خود میکشد. برخی برای دیدن این طبیعت شگفتانگیز به دل جنگل و صحرا میزنند تا همزمان، هیجانِ طبیعتگردی را نیز تجربه کرده باشند. درمقابل، دیگران ترجیح میدهند تا در فضایی امن و آرام با تنوعِ زیستیِ این کشور کهن آشنا شوند. در میان چنین سلایق متفاوتی، باغ وحش جیپور فرصتی طلایی برای آشنایی با طبیعت هند است. برای آشنایی با این باغ وحش مشهور، با آرسن همراه باشید.
باغ وحش جیپور، قدیمیترین باغ وحش هند
پارک رام نیواس جیپور، در سال ۱۸۶۸ میلادی ساخته شد. ساخت این بنا با اتمام ساختمان «آلبرت هال» مصادف بود، که اکنون به موزهی مرکزی تبدیل شده است. ابعاد این بخش که فضای سبز مرکزی شهر را تشکیل میدهد، در انتهای سدهی بیستم و با گسترش شهر بهشدت کاهش یافت تا به نیمی از اندازهی اولیه تقلیل پیدا کرد. باغ وحش جیپور نیز که قدیمیترین باغ وحش هند است، در سال ۱۸۷۷ در این پارک ساخته شده و به دو بخش برای حیوانات و پرندگان تقسیم گشته است. حدود ۵۰ گونه از حیوانات مختلف از سراسر جهان در این باغ وحش نگهداری میشوند که برخی از آنها از جمله گونههای نادر یا در حال انقراض هستند.
بازدید از باغ وحش جیپور
هزینهی بازدید از باغ وحش جیپور، به دو صورت محاسبه میشود: ۱۵۰ روپیهی هند برای توریستها و ۲۰ روپیه برای هندیها. نکتهی جالب این است که باغ وحش جیپور در تمامی روزهای هفته از ساعت ۹ صبح تا ۵ بعد از ظهر، بهجز سهشنبهها قابل بازدید است. اگر از آن دسته افراد هستید که درمورد تاریخ و میراث هند کنجکاوید، مطمئنا سفرتان بدون بازدید از باغ وحش جیپور ناتمام باقی خواهد ماند.
حیوانات باغ وحش
حیوانات این باغ وحش به دو بخش تقسیم شدهاند. بخش اول، برای پستانداران و بخش دوم برای پرندگان و خزندگان. همچنین در بخش دیگری از این باغوحش، موزهای واقع شده است که درحقیقت حیاتوحش راجستان در آن بهنمایش درآمده است و هدف اصلی ایجاد آن آشنا کردن عموم مردم با حیاتوحش هند و بهخصوص راجستان است. در باغ وحش جیپور نزدیک به ۵۵۰ حیوان از ۵۰ گونهی مختلف نگهداری میشود که از پلنگ سیاه تا انواع لاکپشت را شامل میشود. از سوی دیگر، باغ وحش جیپور یکی از محلهایی است که در برنامۀ حفاظت محیط زیست قرار دارد و حیوانات حفاظت شدهای از جمله: غاریالها (نوعی تمساح)، یوزپلنگها و کروکودیلها در آن نگهداری میشوند.
رخدادهای مهم در باغ وحش جیپور
- در سال ۲۰۱۰، یازده گوزن خالدار در این باغوحش بهعلت سرمای شدید جان باختند. این گوزنها بر اثر ذاتالریهی شدید در ۱۶ و ۱۷ ژانویه از بین رفتند.
- همچنین در اکتبر ۲۰۱۳، گونهی نادری از ببر سفید که از پارک باغوحش (Sri Venkateshwara) در آندرا پرادش به باغ وحش جیپور منتقل شده بود در این باغ وحش از بین رفت.
باغ وحشهای دیگر ایالت راجستان
هرچند که باغ وحش جیپور قدیمیترین باغ وحش هند بهشمار میرود، اما در این ایالت هند باغوحشهای دیگری نیز وجود دارد. ایالت راجستان هندوستان، در کنار باغ وحش جیپور، گلابباغ و پارک بیولوژیک سنجگاره را نیز در فهرست گردشگری مختص به محیط زیست و جانوران جای داده است و هر ساله میزبان بازدیدکنندگان بسیاری است.
گلابباغ، بزرگترین باغ در راجستان هند
گلابباغ، بزرگترین باغ در راجستان هند است. این باغ بیش از ۱۰۰ هکتار وسعت دارد و در آن میتوانید تنوع بیشماری از گلهای رز را پیدا کنید. درواقع این باغ نامش را از روی همین گلها گرفته است. این باغ، پردیسی سر سبز است که در کنار جاذبههای گردشگری همچون تالابها، کتابخانه، پارک باغوحش، تارهای مذهبی و ساختمانهای دولتی از جاذبههای دیدنی ایالت راجستان بهحساب میآید.
از چهار دروازهی این باغ، تنها دوتا از آنها برای عموم قابل استفاده است. در گلابباغ ۳۵۰ دوچرخه و ۵۰ جای پارک برای خودرو تعبیه شده است. دور تا دور این باغ را دیوارهای بلندی به ارتفاع ۳ تا ۵ متر احاطه کرده است که جنس آنها عموما از بتن، سنگ و آجر است.
پارک بیولوژیک سجنگاره
این پارک بیولوژیک، یک باغ جانورشناسی است که در ایالت راجستان هند واقع شده است و درست در قسمت جنوبی کاخ منسوون که به قصر سجنگاره نیز معروف است، قرار گرفته. در حال حاضر، ۶۰ حیوان از ۲۱ گونۀ جانوری در باغ نگهداری میشوند. گفته میشود، تنها دو ماه بعد از افتتاح این پارک بیولوژیک بیش از ۴۶ هزار بازدید کننده از آن بازدید کردهاند.
جاذبههای گردشگری در اطراف شهر جیپور
جیپور نهتنها خود یکی از شهرهای توریستی و جذاب برای گردشگران است، که در اطراف آن هم جاذبههای گردشگری فراوان با شهرت جهانی وجود دارد. یکی از این جاذبهها، سافاری جاهالا برای دیدن پلنگهای جیپور است. جاهالا، وسعتی معادل با ۲۰ کیلومتر مربع را در بر گرفته است که شامل شهر و بیش از ۲۰ قلاده پلنگ در منطقۀ توریستی است! موجوداتی که جزو شکارچیان بزرگ هستند و در راس هرم غذایی قرار میگیرند.
قلعهی نهارگار، جاذبهای گردشگری در نزدیکی باغ وحش جیپور
قلعهی نهارگار یکی از نمادهای شهر جیپور و یکی از بیشمار بناهای تاریخی و زیبای هندوستان است که با ساختار منحصر به فرد خود باعث حیرت همگان است. این قلعه در جیپور بهمنظور مقابله با دشمنان ساخته شده بود تا از هجوم بیگانگان به داخل شهر جلوگیری کند. قلعهی نهارگار به دستور ماهاراجه ساواهی جای سینگ دوم در سال ۱۷۳۴ و برای عقبنشینی احتمالی ساخته شد تا اگر نیاز بود در جنگ به محلی پناه ببرند، بتوانند از این استحکامات استفاده کنند. این قلعه که در بالای یک تپه قرار گرفته است و برای رسیدن به آن حتما به تاکسی یا وسیلهی نقلیه نیاز خواهید داشت
در حقیقت این قلعه بهعنوان محلی برای پناه گرفتن زنان خانوادهی سلطنتی استفاده میشده است. همچنین در بخش دیگری از این بنا، بخشی به نام (Mardana Mahal) قرار دارد که محل استقرار مردان خانوادهی سلطنتی بهشمار میآمده است. از دیگر جاذبههای گردشگری این محل میتوان به پارک بیولوژیک ناهارگار که محلی بینظیر برای نگهداری حیوانات منحصربهفردی چون ببرها، پلنگها و شیرهای آسیایی است. رستوران پادائو هم یکی از محلهایی است که اگر به این شهر سر میزنید، باید حتما از آن بازدید کنید؛ چراکه در این رستوران علاوهبر غذاهای عالی، میتوانید از منظرهی بینظیر آن که تمام شهر جیپور را در بر گرفته است لذت ببرید.
یک نکتهی مهم در سفر به جیپور
اگر تجربهی سفر یا اقامت در دمای ۴۵ درجهی سانتیگراد را ندارید، پیشنهاد میکنیم از سفر در تابستان به جیپور خودداری کنید. از ماه اکتبر تا مارس، هوا برای یک سفر لذتبخش به این شهر مناسب است. اگر به کشور زیبا و کهن هند سفر میکنید، جیپور حتما یکی از توقفگاههای شما خواهد بود. مرکز ایالت راجستان هند که به شهر صورتی معروف است و هر ساله خیل گردشگران را مسحور زیبایی خود میکند.